Искате ли да се чувствате по-добре, да имате повече енергия и дори да живеете по-дълго ? Просто спортувайте!

Здравословните ползи от редовните физически упражнения и физическата активност са трудни за пренебрегване. Всеки може да спортува, независимо от възрастта, пола или физическите способности.

Нуждаете се от убеждаване, за да започнете активен начин на живот ? Проверете тези шест ползи от упражненията, които могат да ви направят по-щастливи и  да ви накарат да живеете по-здравословно.

 


 

1. Упражненията контролират теглото

Спортът може да помогне за предотвратяване на наддаване на тегло или за поддържане или загуба на тегло. Когато се занимавате с физическа активност, изгаряте калории. Колкото по-интензивна е активността, толкова повече калории изгаряте.

Редовните ходения до фитнеса са страхотни, но не се притеснявайте, ако не можете да намерите свободно време, в което да тренирате всеки ден. Всяка дейност е по-добре от нищо. За да се възползвате от предимствата на упражненията, просто станете по-активни през целия си ден – вземете стълбите вместо асансьора или свършете домакинската работа вкъщи. Съвместимостта е от ключово значение.

 

 

 


 

2. Физическата активност се бори със здравословното състояние и болестите

Притеснявате се от сърдечни заболявания? Надявате се да предотвратите високо кръвно налягане ? Без значение какво е текущото Ви състояние, когато сте активни, увеличавате липопротеините с висока плътност (HDL) или „добрия“ холестерол и намалявате нездравословните триглицериди, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Редовните упражнения помагат за предотвратяване или справяне с широк спектър от здравословни проблеми, включително инсулт, метаболитен синдром, високо кръвно налягане, диабет тип 2, депресия, тревожност, много видове рак, артрит и припадане. Той може също да спомогне за подобряване на познавателната функция и помага за намаляване на риска от смърт от всички причини.

 


 

3.Упражненията подобряват настроението

Нуждаете се от емоционално повдигане? Или трябва да изпуснете парата след напрегнат ден? Фитнес сесията или оживената разходка могат да ви помогнат. Физическата активност стимулира различни мозъчни клетки, които могат да ви накарат да се чувствате по-щастливи, по-спокойни и по-малко тревожни.

Възможно е също така да подобрите външния си вид, когато редовно тренирате, което може да повиши доверието ви и да подобри самочувствието ви.

 


 

4. Спортът повишава енергията

Изморени сте от пазаруване или домакинска работа? Редовната физическа активност може да подобри вашата мускулна сила и да повиши издръжливостта ви.

Упражненията доставят кислород и хранителни вещества на тъканите ви и помагат на сърдечно-съдовата система да работи по-ефективно. И когато здравето на сърцето и белите дробове се подобри, имате повече енергия за справяне с ежедневните задължения.

 


 

5. Упражненията спомагат за по-добър сън

Борите се да заспите ? Редовната физическа активност може да ви помогне да заспите по-бързо, да спите по-добре и да задълбочите съня си. Просто не спортувайте прекалено непосредствено преди лягане, защото може да сте твърде енергични, за да заспите.

 

 


 

6.Спортът може да бъде забавен… и социален!

Упражненията и физическата активност могат да бъдат приятни. Тя ви дава възможност да се отпуснете, да се насладите на открито или просто да се включите в дейности, които ви правят щастливи. Физическата активност може да ви помогне да се свържете със семейството или приятелите си в забавна социална обстановка или да намерите нови такива.

Така че, вземете клас по танци, отиди на разходка в планината или се присъедини към футболен отбор. Намерете физическата активност, която ви харесва, и го направете. А когато ви омръзне – опитайте нещо ново или направете нещо с приятели.

 

 


 

В заключение можем да обобщим, че упражненията и физическата активност са чудесен начин да се почувствате по-добре, да подобрите здравето си и да се забавлявате. За повечето здрави възрастни Министерството на здравеопазването и социалните услуги препоръчва най-малко 150 минути седмично умерена аеробна активност или 75 минути седмично енергична аеробна активност седмично или комбинация от умерена и енергична активност. Примерите включват бягане, ходене или плуване. Подходящ за силови тренировки за всички основни мускулни групи най-малко два пъти седмично чрез вдигане на свободни тежести, използване на машини за покачване на теглото или упражнения със собствена тежест.

Разнообразявайте дейностите си през цялата седмица. Ако искате да отслабнете, да постигнете специфични фитнес цели или да имате повече ползи от спорта, може да се наложи да увеличите времето си за физическа активност, но това не е проблем, тъй като интернет пространството е пълно с упражнения, които са подходящи и за домашни условия.

А какво е твоето извинение ?

Similar Posts

Вашият коментар