Йога е много повече от просто асан и има много, много начини, по които можете да направите  йога практиката част от ежедневието ви. Понякога това е в правенето на йога от вашия мат и във вашия свят, когато се случват най-големите промени в живота ви.

 


 

Ето пет начина, как може можете да направите йога част от живота си и да я живеете всеки ден, независимо къде се намирате:

 

1. Практикувате спокойствието

Времето, което прекарвате на постелката е там, за да ви научи; да ви научи на търпение, състрадание, упоритост, всеотдайност, самоувереност и доброта. Така че със сигурност има смисъл, като казват, че за да изживеете йога, трябва да вземете същите тези качества от вашия мат и в живота си.

През следващите няколко седмици, направете усилия да живеете разумно и да показвате най-добрите качества на йога в ежедневието ви. Ямите, първата част на йога, ни молят да „направим на другите, както бихте направили на вас”, така че забележете какво ви предизвиква и вместо да реагирате автоматично, отстъпите назад, поемете дъх и изберете да бъдете добри, а не винаги прави.

Практикувайте търпение и състрадание в ситуации, които обикновено тестват вашите граници. Запознайте се с всичките малки гласове в главата си, които ви казват, че не можете да правите това и онова, и намерите самоувереността и увереността, че трябва да следвате една голяма възможност или голяма мечта. Станете истински присъстващи, осъзнавайки себе си и осъзнавайки всичките си действия и реакции на дневна база, и се стремете да станете най-добрата версия на себе си, която можете да бъдете – това е йога.

 


 

2. Вземете си моменти  на тишина

Знам, че думата медитация изпълва много хора с предварително замислени идеи, ужас или и изрази като „не мога да медитирам“, така че защо вместо това не приемем, че си взимаме няколко минути всеки ден, в които да бъдем в мълчание?

Петият край на йога, пратяхара, означава оттегляне на смисъл и просто ви моли да отнемете съзнанието си от външния свят и външното стимулиране. Намери някъде удобно място, за да седнеш, където няма да бъдеш разстроен, затвори си очите, вземи няколко дълбоки вдишвания и си позволи малко време да си себе си. Колкото и дълго да е това, дори и само няколко минути, просто седнете и следвайте вдишване и издишване. Всеки път, когато забележите, че умът ви блуждае, просто насочете фокуса си обратно в дъха си.

Тези няколко момента, които се правят всеки ден, ще позволят вдъхновението да нахлуе, стреса да бъде освободен и ще трансформира живота ви в толкова много полезни неща.

Най-доброто време да направите това е първото нещо сутрин, преди денят ви наистина да започне, или последното нещо през нощта, когато денят ви приключи, но ползите могат да се ползват навсякъде, по всяко време. Не подценявайте силата на няколко минути мълчание всеки ден.

 


 

3. Дишайте

Знам, че дишаме цял ден, всеки ден иначе не бихме били тук ако не го правим, но наистина искам да дишам! Повечето от нас изобщо не дишат и често дишат в несъзнателен, плитък начин, който всъщност увеличава стреса в тялото.

Пранаяма, четвъртата част на йога, се превежда като контрол на дишането и има за цел да ви даде по-добро благосъстояние, спокоен ум и увеличена прана, жизнена енергия.

Опитайте няколко пълни, дълбоки, внимателни вдишвания веднъж или два пъти на ден, дишайки през носа си направо от дъното на корема. Можете също да добавите броене към дъха си, да вдишвате и излизате за около 5 или 6 пъти. Ако се чувствате изключително стресирани и претоварени, опитайте се да направите издишването по-дълго, тъй като това ще забави сърдечната Ви маса и ще отпусне нервната ви система. Или опитайте да задържите дъха си между вдишване и издишване за няколко минути, за да увеличите действително ползите.

Почувствайте жизнената сила във вас и оставете дишането да влезе в тялото ви, успокойте ума си и затоплете сърцето си. Забележете колко спокойно и съсредоточено се чувствате след няколко прости, внимателни вдишвания.

 


 

4. Излезте в природата

Природата е един от нашите най-големи лечители и учители. Тъй като самата дума йога означава пълна, обединена или свързана с всичко, йога е природа и природата е йога.

Времето в природата ни помага да разберем, че сме наистина живи и част от нещо толкова голямо. Природата също ни учи за всичко, от което се нуждаем, да знаем как да бъдем силни, как да се отпуснем и да отидем с потока, как да разцъфнем в пълния си потенциал – никога не виждате природата да се бори или да се държи за нещата, които не са и нужни и със сигурност никога не виждате природата да е малка и да не се разраства в пълната си красота и потенциал.

С градския живот и съвременните технологии много от нас са загубили тази дълбока връзка със земята и природата. Колкото по-често можете да излезете, толкова по-добре, поставете краката си на земята и поемете дълбоко дъх. Върнете се обратно в земята, ритъма и потока, промяната на сезоните и йога (съюз) с всичко около вас.

 


 

5. Започнете самостоятелна практика

Добре, не можем да игнорираме асаните! Това, което прави практиката, е да ви контролира кога, къде и какво се състои от вашата практика. Опитайте се да практикувате часове по Виняса  или Ащанга, когато се чувствате пълни с живот или половин час вечер след дълъг, тежък ден или когато трябва да се възстановите. Този ден може да нямате време за клас, но дори и 15 минути самостоятелна практика ще има голямото значение за вашето мислене и как се чувствате.

Самостоятелната практика ви помага да се настроите как се чувствате във всеки един момент и да си давате точно това, което ви е нужно в този момент, което е истинският дар на йога.

Практиката ви не трябва да бъде пълна. Няколко дни, 20 минути ще ви помогне повече от всичко друго. Затова настроите се, опознайте себе си, и по някакъв начин се качете на йога постелката  и правете малко йога всеки ден – разликата ще бъде очевидна за нула време.

Similar Posts

Вашият коментар