Демпферен маховик или DMF е основен технологичен напредък в автомобилните трансмисионни системи.Стимулът за устойчивост в транспортния сектор задвижва хибридната и електрическата революция, но дори конвенционалните автомобили с бензинов двигател отбелязват значителен напредък в икономията на гориво, което води до по-ниски общи емисии на CO2.

Основна част от тези постижения е пряк резултат от по-малките двигатели. Сега производителите на автомобили проектират автомобили с три и дори двуцилиндрови двигатели и макар тези по-малки двигатели да постигнат успех в намаляването на разхода на гориво, сега се иска да осигурят въртящия момент и мощността на много по-големи двигатели. Резултатът е значително увеличаване на вибрациите и шума, особено при ниска скорост.

Как автомобилната индустрия се справи с тази повишена вибрация и шум?

Демпферния маховик действа по същия начин като традиционния, единичен маховик – те осигуряват директен контакт между двигателя и съединителя в ръчна скоростна кутия. Когато DMF се различават от единичните маховици, е очевидно, че има два маховика,  а не един – това се случва между двата маховика, което е разликата.

DMFs включват серия пружини между маховиците и тези пружини действат като амортисьори. Когато вибрациите и шумът при трансмисиите, използващи един маховик, няма къде да отидат, освен директно в системата за задвижване, пружинната система на демпферен маховик заглушава тази вибрация на двигателя, което води до по-малко шум, повишен комфорт за водача и увеличаване на живота на трансмисията.

Какъв е недостатъкът?

Инсталирането на демпферен маховик обикновено означава по-високи разходи за поддръжка за водачите. Замяната на съединителя често изисква едновременно смяна на демпферен маховик, а DMF традиционно са скъпи и отнемат време за инсталиране на сервизите.Но някои скорошни разработки правят замяната на DMF много по-достъпни.

Големите производители на демпферен маховик като произвеждат DMF, които са лесни за инсталиране на механика и не изискват специални инструменти, което означава значително намалени разходи за монтаж.

Някои от тях  наскоро представиха нов тип демпферен маховик. Вместо поредица от пружини между двата маховика, използват две остриета за затихване на вибрациите. Резултатът е невероятно издръжлив DMF, който означава по-ниски разходи за поддръжка за водачите.

 

Маховиците с двойна маса се оказаха толкова успешни в намаляването на вибрациите и шума, че сега едно на всеки две превозни средства, които се спускат от монтажната линия, е снабдено с демпферен маховик. Вероятно е да имате такъв в колата си в момента.

И тъй като производителите продължават да разработват DMF технология – увеличавайки тяхната издръжливост и намалявайки разходите си – демпферените маховици изглежда, че те ще бъдат основна част от автомобилните силови системи за години напред.

Similar Posts

Вашият коментар