Собствениците на автомобили с ръчна трансмисия са много добре запознати със съединителя в техния автомобил. Както се оказва, дори автомобилите с автоматична трансмисия имат съединител, често като част от преобразувателя на въртящия момент. Изненадващото е, че обикновено не мислим толкова много как работи такъв компонент. Едва когато изпитаме някои проблеми по време на своите пътувания, започваме да мислим какво всъщност прави това устройство. Нека разберем повече за тази важна, макар и често неразбрана част от нашите превозни средства.

Какво представлява?

За да отговорим на въпроса ви „какво е съединител ?“, нека опитаме да си представим устройство, подобно на йо-йо, което има два диска на противоположните краища на прът. Дисковете са свързани с валове, единият от които е или ролка или двигател, а другият е свързан с друго устройство. Технически тези дискове и съответните им валове се въртят. Съединителят позволява на тези две системи да се въртят заедно, като ги заключва. Като такъв, когато един от дисковете или валите се завърти, другият вал на противоположния диск също се върти. Съединителят заключва тези два компонента заедно, така че техните движения са в синхрон един с друг.

Сега има случаи, когато бихте искали един от тези дискове или валове да спре да се върти, без другия диск и вал да престанат да се въртят. Съединителят ще изключи „ключалката“, така че ротационната енергия, идваща от един вал, да не се предава на другия. По някакъв начин един от валовете спира да се върти, докато другият продължава да го прави.

Единият вал е свързан към двигателя на свредлото, докато другият е свързан към патронника. Когато задействате съединителя, освобождавате ефективно състоянието на „заключено“ на двата компонента. Така че, вашият двигател на може все още да работи, но патронникът вече не се върти.

Това на практика се случва със системата на съединителя в колата ви. Едната страна на съединителя е свързана с двигателя чрез коляновия вал, който се върти, тъй като енергия се произвежда от движението нагоре на буталата вътре в цилиндрите. От другата страна на съединителя е вал, който го свързва към скоростната кутия или вашата трансмисия, която от своя страна предава ротационната енергия от двигателя към колелата.

По подобен начин ръчният съединител също ще се опита да „разкачи“ заключения компонент, така че двигателят да продължава да работи, но все пак няма скорост на въртене, която да се предава към скоростната кутия и в колелата. Можете ли да си представите да няма съединител във вашия автомобил? Вечно ще се движите. В момента, в който двигателят ви започне да произвежда енергия, той вече ще върти коляновия вал и ще предава ротационна енергия на колелата чрез трансмисията.

И така, какво прави съединителят ? Казано с много прости думи, съединителят предава въртящата сила, генерирана от двигателя, към скоростната кутия. По подобен начин позволява тази сила на въртене да бъде „прекъсната“, особено при избиране на предавки.

Много важна концепция, когато става дума за съединители, е триенето. По дефиниция, триенето се отнася до съпротивлението, с което се сблъсква определена повърхност, когато се премества върху друга повърхност. Следователно триенето е пряко пропорционално на степента на усилване и намаляне.

Това е важно, тъй като съединителите работят на принципа на триенето. В автомобилните съединители се получава триене между маховика и плочата на съединителя.


Как работи ?

Има 4 важни компонента – притискащата плоча, покривната плоча, освобождаващия лагер и задвижваната плоча. Покривната плоча също се предлага с диафрагмена пружина.

Капакът на съединителя е закрепен с болтове или фиксиран в маховика от страната на двигателя. Притискащата плоча се прилага или оказва натиск върху задвижваната плоча на вашия съединител. Ако имате по-старо превозно средство, тогава това се осъществява чрез пружини с намотки. По-новите превозни средства обикновено се предлагат с диафрагмена пружина, която оказва натиск върху задвижваната плоча. Последният работи върху наклонен вал, който е разположен между маховика и притискащата плоча. Двете страни на задвижваната плоча имат фрикционен материал, върху който притискащата плоча и маховикът могат да се търкат, когато са напълно захванати. Поради тази причина задвижваната плоча се нарича фрикционна плоча. Функцията на освобождаващия лагер е да освобождава пружинния товар чрез кабел или хидравлично управление, така че предаването на мощност да бъде прекъснато.

Сега, когато имаме основна идея за това какво включва съединителя във вашия автомобил, е време да отговорим на най-важния въпрос от всички: „как работи всъщносъ съединителят?“

Всеки път, когато натиснете педала на съединителя, освобождаващата вилка се натиска от хидравлично бутало или кабел. Това притиска освобождаващ лагер, който го избутва към средата на мембранната пружина. Това, което се случва по-нататък, е, че редица щифтове, разположени точно извън пружината, издърпват пластината за налягане на съединителя. Тъй като притискащата плоча се дърпа от триещата или задвижваната плоча, няма повече триене между задвижваната плоча и маховика. Това води до прекъсване на силата на въртене, която се предава от маховика към скоростната кутия. С това прекъсване на предаването на мощност зъбните колела могат лесно да се променят в процес, който познаваме като смяна на предавки.

Ако съединителят е напълно задействан, притискащата плоча упражнява постоянна въртяща сила върху триещата плоча. Тъй като притискащата пластина е технически закрепена към маховика, който от своя страна е свързан с двигателя, задвижваната плоча също се върти, така че да може да предава въртящата се енергия към скоростната кутия.


Автомобилите с автоматична трансмисия имат съединител?

Споменахме в началото на тази статия, че дори превозните средства с автоматична трансмисия имат съединител като неразделна част от техния конвертор на въртящ момент. Обикновено няма да чуете хората да говорят за съединител за автоматична трансмисия. Изненадващо, само механиците ще ги нарекат така.

Не забравяйте, че основната задача на съединителя е да позволи моментно прекъсване на въртящата се мощност, идваща от двигателя към скоростната кутия, за да можете лесно да спрете движението на вашия автомобил, без задължително да спирате двигателя си. Като се има предвид, превозните средства с автоматична трансмисия също трябва да имат система, подобна на съединител, така че да можете да поддържате двигателя си работещ дори докато сте в неподвижно положение.

Съединителят в превозни средства с автоматични скоростни кутии се намира в част от технологията, наречена преобразувател на въртящия момент. Това устройство седи между двигателя и скоростната кутия. Технически преобразувателят на въртящия момент е към автоматични автомобили, тъй като съединителят е към превозните средства с ръчна трансмисия. Преобразувателят на въртящия момент се състои от турбина, статор, блокиращ съединител и работно колело.

Тъй като една от основните функции на съединителя е да позволява промяната или превключването на предавките чрез прекъсване на въртящата се мощност от двигателя към скоростната кутия, важно е да се разбере как автомобилите с автоматична трансмисия сменят предавките. Това се осъществява от планетарния комплект зъбни колела, които представляват набор от предавки, които се въртят около основната предавка. Трябва да се прилагат съединители, за да не се движат тези предавки, което позволява по-ефективната промяна в скоростите на предавките, дори ако не е необходимо да включвате друга предавка. Например, шофирането в “D” автоматично задейства съединителя всеки път, когато има нужда от различно предавателно отношение. Това се случва дори ако не смените лоста за превключване от D на 1 или 2.

Така че, да, колите и камионите с автоматична трансмисия също имат съединители, макар и не по начина, по който ги познаваме в превозните средства с ръчна трансмисия.

Similar Posts

Вашият коментар